En İyi Türk Komedi Filmleri
Hayatınız boyunca izlediğiniz veya sadece ismini duyduğunuz tüm Türk komedi filmleri yazılarını ve görsellerini hafızalarınızdan silin. Kıyıda köşede kalmış, kimsenin ilgisini bile çekmeyen muazzam yapımları merak etmiyor musunuz? Hele ki bir de efsane komedilerle harmanlamış olduğumuzu söylersek daha fazla ne kadar dayanabilirsiniz? Yoğun geçen iş hayatımızda, kafa dağıtmak için veya sıkılmış olduğumuz bir anda, zaman geçirmek için yapılabilecek daha güzel bir aktivite olamaz. Seçimlerimiz konusunda herkes içini ferah tutsun. Yaptığımız anketlerin sonuçları olsun, IMDB puanları olsun hepsini tek tek inceleyip en komik filmleri sizler için hazırladık.
İzlerken kahkalara boğulacağınız en iyi Türk komedi filmleri:
İçerikler
Celal Ile Ceren
Oyuncular: Şahan Gökbakar, Ezgi Mola, Dilşah Demir
Tamamen eğlence üzerine kurgulanmış bir yapım. Film, ilk yarısında tipik Şahan karakterlerinden farklı olarak ilerlese de diğer yarısında her zamanki iğrenç Şahan tiplemelerine dönüş yapıyor. Her ne olursa olsun izlerken çok eğlenmiştim. Yazımdan da anlayacağınız üzere çok mu iyiydi, çok mu kötüydü konusunda kararsızım. İyi yanları da var, kötü yanları da var. Ancak yine de listemizde yer almayı hak ediyor.
Konusu:
Celal, Kadıköy’de babadan kalma elektrikçi dükkânını işletmektedir. Ceren ile altı yıllık ilişkisi vardır ve evlilik arifesindedirler. Ancak evliliğin getirdiği sorumluluklardan çok korkmaktadır. Bir arkadaşının bekârlığa veda partisine gitmek için Ceren’den izin ister ancak ret cevabını alır. Ceren’in istememesine rağmen kılı kırk yararak partiye katılır. Parti gecesinden birkaç gün geçtikten sonra Ceren her şeyi öğrenir. Ceren, Celal’in biraz burnunu sürtmesini ister. Ancak Celal, hiç beklenmedik bir tepki göstererek ayrılmak ister. Celal, yalnız kaldığı süre boyunca Ceren’i çok özler. Kendini affettirmek için her türlü yola başvurur.
Kadri’nin Götürdüğü Yere Git
Oyuncular: Şafak Sezer, Alp Kırşan, Esin Civangil
Türklerin eğlence filmleri arasında, en çok tartışılan film ile karşınızdayız. Kaç yıl öncesinden bir hatıram var. Gişeden bilet alırken orada çalışan güzel bir kadın bana emin misiniz diye sormuştu. Mesainiz olmasa girmezdim demiştim. Soran olursa gişe çalışanlarının bile biletini satmaya korktuğu bir yapımdır, dersiniz. Ancak şöyle düşünelim. Siz bir filme girerken beklentiniz nedir? Her an gülmeyi umuyorsanız hiç girmeyin. Stand Up komedyenleri bile her saniye güldürmezler. Bazen bilerek komik olmayan hikâyeler anlatırlar ki yapacakları asıl esprilere tepkiniz daha iyi olsun.
Konusu:
Kadri ve Cem iki sıkı dosttur. Cem, sevgilisinden yeni ayrılır ve bunalıma girer. Kadri ise en yakın arkadaşının bu halde olmasına dayanamaz. Kadri, Cem’i alıp kafa dağıtmak için Antalya’da bulunan bir otele götürür. Ancak gittikleri otelde Cemin eski sevgilisi Betül, yeni sevgilisi ile beraberdir. Tüm bunlara rağmen Kadri, Cem’e güzel bir tatil yaptırmak için elinden geleni yapar.
Hababam Sınıfı Merhaba
Oyuncular: Halit Akçatepe, Mehmet Ali Erbil, Hülya Koçyiğit
İzlerken; bir yandan çok duygulandım, öte yandan çok güldüm. Özellikle eski Hababam’dan Güdük Necmi’nin okula giriş sahnesinde yapılan geçmişe yolculuk beni çok duygulandırdı. Tek eleştireceğim nokta, bahçede top oynama sahnesinin olmaması. Hababam’a bir cam kırdırtmalılardı. Oyuncu tercihleri konusuna değinmek istiyorum. Kesinlikle çok başarılı seçimler olmuş. Zaten böyle bir filme, anca bu ekip giderdi. Sette çıkan bazı kavgalar, filmin beklenenden daha kötü çekilmesine neden olmuş olsa da çok eğleneceksiniz.
Konusu:
Özel Çamlıca Lisesi’nin sahibi Muharrem Gürses vefat etmiştir. Onun yerine paragöz oğlu Deli Bedri geçmiştir. Deli Bedri, Hababam’ın haylazlıklarından bıkar ve okulu kat karşılığında plaza yapması için müteahhitlere satmak ister. Bu duruma karşı çıkan okul müdiresi Fatoş Hoca, eski bir Hababam olan Güdük Necmi’den yardım ister. Güdük Necmi ve okulun Hababam Sınıfı, Deli Bedri’yi bu kararından vazgeçirmeye çalışırlar.
Bizans Oyunları
Oyuncular: Gürkan Uygun, Tolgahan Sayışman, Murat Dalkılıç
Gani Müjde, Türk komik filmler sektörüne gireyim derken farklı bir sektöre girmiş ama haberi yok. Filmi izleyin, keyif sigaranızı yakın, arkanızı dönün ve yatın. O derece farklı bir sektör. Kahpe Bizans filminin devamı niteliğinde olmasını bekliyordum. Ancak olmadı. Sebebini soracak olursanız, Mehmet Ali Erbil’in yokluğundan mıdır yoksa Gani Müjde’nin varlığından mıdır anlamadım. Bu kadar eleştirdin madem neden en iyiler listesine ekledin diye soranlar var. Biz, herkese hitap eden bir siteyiz. Sırf kendi fikirlerimizi göz önüne almıyoruz. Anketler yapıp listeleri hazırlıyoruz. Halk bunu seçti anlayacağınız.
Konusu:
Mayalar, Güney Amerika’nın sıcağından bunalırlar ve en güzel iklime, toprağa sahip olan Anadolu’ya göç ederler. Bizans İmparatorluğu sınırları içerisine yerleşen Mayalar, herkesle çok iyi anlaşırlar. Bizans İmparatoru 3.Klitor’un Mayalar’a karşı olan hayranlığı, Karısı 5. Klitorya’yı ve Kardeşi Muhteris’i rahatsız eder. 5. Klitorya ve Muhteris bu duruma daha fazla dayanamayıp haince bir plan yaparlar. Kral 3. Klitor’u öldürüp, Maya kadınlarının hepsini zindana atarak Mayalar’ın kusursuz genlerini bozmak isterler.
Sümela’nın Şifresi Temel
Oyuncular: Alper Kul, Ruhi Sarı, Aslıhan Güner
Öncelikle şu soruyla başlayalım. Karadeniz ağzı konuşulan bir filmden ne beklersiniz? Ağzın yapılma kalitesi, yerel fıkraların beyaz perdeye aktarılması, falanlar filanlar. İddia ediyorum. Filmde, Karadeniz ağzını bu topraklarda olup en iyi konuşan ekip var. Ayrıca yerel fıkralar modernize edilerek sinemaya aktarılmış. Zaman zaman saçma esprilere maruz kalsanız da vakit geçirmek için izleyebilirsiniz.
Konusu:
Temel, Trabzon’un en bilindik ve zengin ailesi olan Yücesoy Ailesi’nin kızı Zuhal’e âşık olur. Zuhal’i ailesinden istemeye gider ancak kızın babası Hıdır Yücesoy, Temel’i dışarı atar. Tüm hayalleri yıkılan Temel, dönüş yolunda arkadaşı Turgay’ın Sümela Manastırı’nın çatısında intihara kalkıştığını öğrenir. Arkadaşını vazgeçirmek için Manastır’a gider. Ancak arkadaşını kurtarmak yerine onunla beraber intihar etmeye karar verir. İki arkadaş tam intihar edecekken oraya gelen polislerden Manastır’da gizli bir hazine olduğunu öğrenirler. İntihardan vazgeçip saklı hazineyi aramaya başlarlar.
Hep Yek
Oyuncular: İnan Ulaş Torun, Gökhan Yıkılkan, Gürkan Uygun
Ekşi’de yazan primci ve mükemmel üst akılların yorumlarına göre iğrenç ötesi bir film. Sabahtan akşama kadar bilgisayar başında olup, sosyal hayattan kopuk yaşayıp dünyayı çözmeye çalışanlara kulak asmayın. Mafya komedileri ülkemizdeki tipik bir komedi türüdür. Bu türde iyi olan üç ya da beş örnek vardır. Birisi de Hep Yek’tir. Filmde, karakter seçimleri ve verilen roller çok iyi diyebiliriz. Hatta ülkemizde hemen hemen herkesin tanıdığı ikili oldular bile. Hayatınızda Gürkan veya Altan gibi bela paratoneri arkadaşınız olsa ne yapardınız? İzlerken biraz da bunu düşünelim.
Konusu:
Cevat aklı hep uçkurunda olan mafya babasıdır. Camilla adında genç bir mankene âşıktır. En sonunda dayanamaz ve Camilla’yı kaçırmaya karar verir. Kaçırma görevini Ziya Baba’ya verir. Ziya Baba ise en güvenilir adamlarından birisi olan Şahin’e Camilla’yı kaçırıp, Cevat’a götürmesini söyler. Şahin, kızı kaçırır ve bagaja atar. Cevat’ın yanına doğru giderken Gürkan ve Altan isminde şehvet düşkünü iki bela paratonerine rastlar.
Maskeli Beşler: İntikam Peşinde
Oyuncular: Şafak Sezer, Peker Açıkalın, Cengiz Küçükayvaz
Birisi efsane mi dedi? Efsane dediğin budur. Bu kadar salak ve saf olan arkadaş çevresi ile ne yapsanız zaten gülersiniz. Ülkemizde herkesin beğendiği ve takdir ettiği bir ekiple karşınızdayız. Böylesine sağlam komedi ekibini başka nerede bulabiliriz ki? Gerçekten komedi filmlerimiz sayı olarak çok fazla. Ancak yapabilen kişi sayısı bir o kadar az. Filmi zaten bilmeyen yoktur. Hatta iki kereden aşağı izleyen bile yoktur.
Konusu:
Tezcan, Bahattin, Murat, Zeki ve Kamil aynı yetimhanede büyümüş, kimsenin evlatlık almadığı beş yakın arkadaştırlar. Hiç kimsenin yüzlerine bile bakmadığı bu yakın arkadaşlar, aynı hapishaneye düşerler. Hapishaneden kaçmak için her yolu denerler ancak bir türlü başaramazlar. Bir gün hükümet tüm mahkûmlara genel af getirir ve beş arkadaş hapishaneden çıkarlar. Hapishanede gardiyan olan Salih Abi, içeriden çıkmalarını kutlamak için onları evine davet eder. Eve gelen beş arkadaş, Salih Abi’nin çocuğunun hasta olduğunu öğrenirler. Tedavi masraflarını karşılamak için yetimhaneden arkadaşları olan Tekin’i soymaya karar verirler.
Recep İvedik
Oyuncular: Şahan Gökbakar, Fatma Toptaş, Tuluğ Çizgen
Her ne kadar yoğun eleştirilere maruz kalsa da benim gözümde bir başarı hikâyesidir. Bu başarısı, onun Türk komedi filmleri 2023 listesine girmesine neden olmuştur. Dikkat Şahan Çıkabilir programında tanıdığımız bir tipleme gişe rekorlarını alt üst ederek yoluna devam ediyor. Bu kadar insan eleştiriyor. Ancak neden gişe rekoru kırıyor? Kimse birbirine hakaret edip o şöyle olduğu için izliyor falan demesin. Şahan’ın yaptığı tipleme seri halinde bir film oldu desin. Başarının hakkını versin.
Konusu:
Recep, yolda yürürken adamın birinin cüzdanını düşürdüğünü görür. Tam cüzdana doğru giderken evsiz bir adamın cüzdanı aldığını görür. Evsiz adamla küçük bir münakaşaya giren Recep, sonunda cüzdanı alır ve sahibine vermek için etrafına bakar. Ancak cüzdan sahibi o sıra gitmiştir. Recep, cüzdanı sahibine ulaştıramamanın üzüntüsüyle evine döner. Televizyonda cüzdanı düşüren adamın aslında Antalya’da büyük bir turizmci iş adamı olduğunu görür. Cüzdanı sahibine vermek için İstanbul’dan Antalya’ya doğru yola çıkar.
Kutsal Damacana
Oyuncular: Şafak Sezer, Ersin Korkut, Eyşan Özhim
Film, her şeyden önce Şafak Sezer’in komedyen olduğunu ispatlamasını sağlamıştır. Sonrasında ise bizlere muazzam bir komedi filmi izletmiştir. Şunu da belirtelim. İlk film, ünlü karikatürist Ahmet Yılmaz’ın elinden çıkmıştır. Diğer iki yapımda ise Ahmet Yılmaz görev almamıştır. Serinin devam filmlerinin neden tutmadığını şimdi daha iyi anlamışsınızdır. Zaten serinin ilk filmi çok iyiydi. İkincide biraz sallandılar. Üçüncüde ise tertemiz oturdular diyelim gerisini siz anlayın.
Konusu:
Fikret, gemide tayfa olarak geçimini sağlamaktadır. Bir gün Kaptan ile polemiğe girer ve gemiden atılır. İstanbul’a, en yakın arkadaşı Asım’ın yanına gider. Asım ile beraber iş aramaya başlarlar. Kilisede papaz olan arkadaşı Artin, iş sebebiyle Vatikan’a gider. Fikret, Artin’in yerine kilisede papaz rolüne girer. Bir gün kiliseye gelen bir kadın Fikret’e, kardeşinin içine şeytan kaçtığını ve bu durumu düzelttiği takdirde istediği parayı vereceğini söyler. Teklifi kabul eden Fikret, Asım ile beraber hastanın evine giderler.
G.D.O. Karakedi
Oyuncular: Şafak Sezer, Serkan Şengül, Volkan Başaran
Şafak Sezer, benim nazarımda bu ülkenin komedi anlamında ender yeteneklerinden birisidir. Kült diyebileceğimiz birçok yapımda imzası vardır. Burada oturup da Şafak Sezer’i eleştirmeye gerek yok. Cem Yılmaz gibi kendi oyuncu ekibi ve kendine has komedi sanatı var. Sokak jargonunu ve semt çocuğu yaşamını çok iyi bir şekilde harmanlıyor. Özellikle sokak yaşamını gerçekten bilen ve yaşayan kişilerin favori oyuncusudur. Çünkü yaşayan daha iyi anlıyor filmlerinde geçen muhabbetleri.
Konusu:
Gürkan, Orhan ve Duran çeşitli meslekler yapıp geçimlerini sağlayan üç kardeştir. Duran, Elmas ismindeki bir kıza âşık olur ve kızı düğün gecesi kaçırır. Orhan ise gerçek bir Afrika elması bulur ve pilav tenceresinin içinde saklar. Mafya, elması geri almak için Orhan’ın peşine düşer. Düğünden kaçırılan kızın abileri ise namus davası deyip Duran’ın peşine düşerler. İki kardeşinin başına gelenleri öğrenen Gürkan, onları bu belalardan korumak zorundadır.
Ay Lav Yu
Oyuncular: Sermiyan Midyat, Katie Gill, Steve Guttenberg
Sermiyan Midyat, yetiştiği toprakları o kadar güzel anlatıyor ki… Genel olarak filmlerinde vermek istediği acı mesajları ağlatarak vermiyor. Güldürü ögelerini işin içine katarak veriyor. Böylesine hüzünlü bir durumu bizleri yormadan, sıkmadan, üstelik güldürerek anlatmak ustalık işi gerektirir. Şimdi gelirler bunu da eleştirirler. Boston Uluslararası Film Festivali’nde açılış filmi olarak gösterildiğini bilmeden konuşurlar.
Konusu:
Tınne Köyü; devlet tarafından bilinmeyen, haritada yeri bile olmayan, unutulmuş bir yerdir. Köyün ağası Yusuf Ağa, senelerdir Ankara’ya mektup yazarak yaşadıklarına dair bir işaret gönderir ancak hiçbir yetkili mektuba dönüş yapmaz. Yusuf Ağa, oğlu İbrahim’i doğduğunda sırf kimliği olsun, okul okusun diye fakülte bahçesine bırakır ve köye döner. Aradan yıllar geçer ve İbrahim otuz yaşında köye geri döner. İbrahim, aslında hayırlı bir iş için köye döner. Jessica isminde Amerikan bir kızla evlenmek ister. Ancak İbrahim’in yok olmuş bir köyde yaşayan ailesinin ve Jessica’nın Amerikan ailesinin birbirlerine alışmaları zaman alacaktır.
Ali Kundilli
Oyuncular: Cem Gelinoğlu, Sami Aksu, Zeynep Aktuğ
Başarı hikâyelerini hep takdir etmişimdir. Cem Gelinoğlu da şöhreti Vine fenomeni olarak yakalamış. Ardından beyaz perdede hünerlerini sergilemeye çalışmıştır. Amatör Vine fenomenliğinden Türk komedi film önerileri denince akla gelebilecek filmlerden biri olmaya kadar iyi bir kariyer sıçrayışı yapmıştır. Yalnız tek sorun şu ki film biraz uzun tutulmuş. Daha akıcı ve sade ilerleyebilirdi. Bu, çok büyük bir sorun mu? Bence ilk filme göre çok da büyük bir problem değil. Ülkemizde, böyle amatörlükten profesyonelliğe geçişleri hep desteklemişimdir. Eleştirileri iyice irdelemeli ve yoluna kesinlikle devam etmeli.
Konusu:
Ali; sigortalı işleri reddeden, kendi projelerini hayata geçirmeye çalışan, genç bir mucittir. Hayatı boyunca kendisine destek olan tek dostu Vedat’tır. Bütün projeleri beraber gerçekleştiren iki arkadaşın yolları Vedat’ın âşık olmasıyla ayrılır. Vedat, sevdiği kadınla evlenmek için icat işlerini bırakıp, sigortalı bir işe girmek zorundadır. Ali, her ne olursa olsun arkadaşının arkasında durur ve düğün işlerine yardımcı olur. Vedat’ın kına gecesinde meydana gelen olaylarla iki dostun hayatı tamamen değişir.
Çakallarla Dans
Oyuncular: Şevket Çoruh, Tuba Ünsal, İlker Ayrık
Şevket Çoruh, İlker Ayrık, Tuba Ünsal gibi yıldızlarla dolu bir yapıma hazır olun. Kült komediler arasına girmeyi başaran film, seriye geçmiştir. Zaten bizde bir iş tutarsa, para kazandırırsa seriye geçer. Çakallarla Dans, özellikle bazı efsane sahneleriyle hafızalarımızda yer edinmiştir. Ayrıca şehirlerarası otobüs yolcuklarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Galasına Kütahya-Manisa yolculuğunda katılmıştım. Gerçekten çok güzel bir iş çıkarmışlar. Karakter komedyası diyebileceğimiz bu filmi kesinlikle izlemelisiniz.
Konusu:
Servet, büyük bir şirkette muhasebeci olarak çalışmaktadır. Paragöz karısı Fatma’nın gazına gelir. Şirketin hesabındaki yüklü bir miktar parayı, çocukluk arkadaşı Gökhan’ın hesabına aktarır. Bir sorun çıkarsa Gökhan suçu üstlenir diye düşünür. Olaydan kısa bir zaman sonra şirketin patronu, parayı Servet’in çaldığını anlar ve Servet’e parayı geri getirmesini söyler. Ancak Servet bunu yapamayacaktır. Çünkü arkadaşı Gökhan, parayı bahiste kaybetmiştir.
Kolonya Cumhuriyeti
Oyuncular: Çağlar Çorumlu, Mahir İpek, Büşra Pekin
Çağlar Çorumlu, yıllarca skeçlerdeki başarılı performanslarıyla insanları güldürmeyi başardı. Tam zirveye çıktığı dönemde, Kolonya Cumhuriyeti filminin projesine imza attı. Herkes uzun bir süre onu ekranlarda göremedi. Aradan geçen bir yılın ardından muazzam bir absürt komedi ile karşımıza çıktı. Uzun süre kötü eleştirilere maruz kaldılar. Ancak bence sorun onlarda değil bizde. Biz, absürt komediye saçma diyerek gülmüyoruz. Kendimizi kasmasak, rahat bıraksak eminim ki sonuna kadar güleriz.
Konusu:
Küçük bir kasabada belediye başkanlığına aday olan Peker Mengen, gerçekleştiremeyeceği birçok vaat vermiştir. Bu vaatlerden birisi de başbakanı beldeye getirmektir. Peker Mengen, başbakanı getirmenin bir yolunu bulur ve beldeye davet eder. Ancak karşılama törenleri sırasında büyük bir kargaşa çıkar ve Amerika, beş bin nüfuslu bu beldeye savaş açar. Amerika’nın savaş açması sonucu herkesin dışladığı belde, bağımsızlığını ilan eder.
Kolpaçino
Oyuncular: Şafak Sezer, Aydemir Akbaş, Ali Çatalbaş
Şimdi ben, Kolpaçino yazısında sizlere anlatayım bilmiyorum. Bu filmi; izlemeyen, izleyip de beğenmeyen, izlemek için nedeni olmayan insan olabilir mi? Hele ki bizim ülkemizde. Dışarı çıksanız, yoldan geçenlere sorsanız herkes illa ki en az bir repliği ezbere bilir. Bu derece fenomen bir komedi filminin neyini anlatalım? Sabri Abi’yi örnek verelim. Hakkında on sayfa yazı yazarız. Yazının sonuna da başrol bu değildi yazarız. Bu derece özgün karakterler mevcut. Hatta her bir karakter için ayrıca film bile çekilebilir.
Konusu:
Tayfun, İstanbul’un ünlü mafya kabadayısı Ateş’e borçlanır. Parayı ödemek için Sabri’den yardım ister. Sabri, tek çözümün illegal kumar oynatmak olduğunu söyler. Tayfun, kumar oynatmak için Özgür’den evini açmasını ister. Özgür, Tayfun’u kırmaz ve evini kumarhaneye çevirir. Mafya babası Ateş’in yeğeni ve diğer ünlü mafya babası olan Sırrı’nın kardeşi Ekrem, kumar masasında tartışırlar. Tartışma sonucunda iki taraf da birbirini öldürür. Tayfun, Sabri ve Özgür bu işten sorumlu tutulmaktan korkarlar ve cesetlerden kurtulmaya çalışırlar.
Sağ Salim
Oyuncular: Burçin Bildik, Fulya Zenginer, Alper Saldıran
Yaptığımız araştırma sonuçlarına baktığımızda açıkçası beni en çok şaşırtan film oldu diyebilirim. Benim nazarımda en iyi yerli komedi filmleri kategorisine giremezdi. Ancak sizlerin görüşleri o yönde olmadı. Genel olarak düşük bütçeli olmasına rağmen başarılı bir iş olduğu yorumlarını aldık. Benim en çok beğendiğim nokta ise film boyunca tek küfür kullanıldı. O da muazzam kalitede kullanıldı. Bir küfür anca bu kadar güzel kullanılabilirdi. Ve şunu da eklemek istiyorum. Yer yer yapılan tesadüfler silsilesi bazen abartıya kaçmıştı ve bana çok amatörce geldi.KonusuSalim, çok saf ve temiz bir Anadolu çocuğudur. Eski, sarı minibüsü ile köyde mal alır, mal taşır. Hayatta en büyük korkusu ise ölülerdir. Ölü görmeye asla dayanamaz, gördüğü anda kaçar. Bir gün köyün muhtarı Salim’den, Mersin’den alacağı bir cenazeyi köye getirmesini ister. Bu teklifi ilk duyduğunda çok korkan ve kabul etmeyen Salim, muhtarın yoğun ısrarı nedeniyle cenazeyi taşımayı kabul etmek zorunda kalır.
Hükümet Kadın
Oyuncular: Demet Akbağ, Sermiyan Midyat, Mahir İpek
Güneydoğu’nun kırsal bir köyünde geçen trajik olaylar, komedi ögeleriyle harmanlanıp beyaz perdeye aktarılmış desem aklınıza ilk ne gelir? İşin içinde kesinlikle Sermiyan Midyat vardır, dersiniz. Bu işe, bir de Demet Akbağ’ı eklersek herhalde tadından yenmez. Kahkaha tufanına hazır olun. Şu an yazıyı yazarken bile aklıma bazı sahneler geliyor. Hafif bir tebessümle yazıyorum. Güldürü dedik ama bildiğiniz üzere Sermiyan Midyat, sırf güldürü amaçlamıyor. Vermek istediği mesajları da almak gerekiyor.
Konusu:
Aziz Veysel, Midyat’ın Belediye Başkanı’dır. En büyük hayali köyün suya kavuşmasıdır. Bir gün aniden rahatsızlanıp ölür. Karısı Xate ise okuma yazma bilmeyen bir kadındır. Aziz Veysel’den boşalan başkanlık koltuğuna, rahmetli kocasının tek hayali olan su projesini gerçekleştirmek için aday olur. Sekiz çocuk annesi olan Xate, tüm zorluklara rağmen bu yoldan vazgeçmez ve seçimlere gider.
Cinayet Süsü
Oyuncular: Uğur Yücel, Binnur Kaya, Cengiz Bozkurt
Ali Atay’ın genel olarak filmlerini beğeniyorum. Kendine has mizah anlayışını her filminde ister istemez hissediyoruz. İzlerken, özellikle Feyyaz Yiğit’e dikkat edin, derim. Gerçekten çok başka bir seviye oynuyor. Doğuştan yetenekli ve hiç zorlama değil. Önümüzdeki on yıla damga vuracağını düşünüyorum. Ayrıca filmin başlamasından 10-15 dakika geçti ve istediğim randımanı tam anlamıyla alamadım. “Allah Allah neden böyle kötü” dedim. Ancak çok sürmedi. Bir anda hareketlendi ve kendine çekti. Aslında Feyyaz Yiğit’in sahneye girmesiyle beraber desek daha doğru olur.
Konusu:
Başkomiser Emin ve ekibi tuhaf bir olayla karşı karşıya kalır. Bir seri katil arkasında hiçbir iz bırakmadan art arda cinayetler işler. Dava, tüm ülke genelinde yayılır ve halk da artık olayla ilgilenmeye başlar. Tüm bu yaşananlar üzerine ekibin üzerindeki baskı atar. Seri katili yakalama konusunda hiçbir ilerleme kaydedemeyen Başkomiser Emin ve yardımcılarına olan güven azalır. Emniyet Genel Müdürü, davayı çözme işinde yardımcı olması için Suç Uzmanı Dizdar Koşu’yu ekibe dâhil eder.
Kaçma Birader
Oyuncular: Emrah Kaman, Zafer Algöz, Melek Baykal
Filmin çekimlerinin başladığını ilk kez duyduğumda çok heyecanlanmıştım. Çünkü Emrah Kaman’dan çok umutluydum. Hele bir de Zafer Algöz gibi bir ustayla birlikte oynayacaksa mükemmel bir yapım çıkar demiştim. Beklediğim gibi oldu mu diye sorarsanız on üzerinden yedi cevabını veririm. Özellikle ilk yarım saatinde o kadar çok güldüm ki koltuktan düştüm. Ancak sonrasında normal bir filme döndü. Yine de türünün diğer örnekleriyle kıyaslayacak olursak tabii ki kendine çok güzel bir yer edindi.
Konusu:
Kolçak ailesi, Yozgat’ta kendi halinde yaşayan tipik bir Anadolu ailesidir. En küçük oğulları, bir kıza âşık olur ve İstanbul’a, sevdiği kızın peşinden gider. Çocuklarının başına bir şey gelmesinden korkan aile, apar topar İstanbul’un yolunu tutar. Yozgatlı bir ailenin örf ve adetlerine hiç uygun olmayan bir yaşama sahip Taksim’de, çocuklarını aramaya başlarlar.
Düğün Dernek
Oyuncular: Ahmet Kural, Murat Cemcir, Rasim Öztekin
Bence, yerli komedi filmleri 2023 yılında çok başarısızdı. Böylesine kötü geçen bir yılda yine dönüp dolaşıp Düğün Dernek konuşuyoruz. Demek ki adamlar çok iyi bir iş çıkarmışlar. Zaten Selçuk Aydemir’in, Murat Cemcir’in, Ahmet Kural’ın beraber olduğu hiçbir yapımı izledikten sonra pişman olmadım. Bu kadar mizah dolu ve harika bir ekip yüzyılda bir gelir. Böylesine basit bir senaryoyu bu kadar büyük oynamak kolay değildir. Zaten dizilerinde de hep aynı işleyiş var. Basitliği bizlere o kadar yoğun aksettiriyorlar ki farkında bile değiliz.
Konusu:
Sivaslı bir aileden olan Tarık, Letonya’da yaşar. Bir gün aniden memleketine döner. Herkes, memleket özleminden dolayı geldiğini sanır. Ancak işler öyle değildir. Tarık, Marika ismindeki yabancı bir kadınla evlenmek istemektedir. Babası İsmail, oğlunun durumunu anlar ve düğün işini gurur yapar. On gün sonra düğün yapmak için tüm köye haber verir. Düğün günü ise hiçbir şey istenildiği gibi gitmez. Marika aniden kaybolur. Gelinin eski nişanlısı adamlarıyla beraber düğünü basar.
Eyyvah Eyvah
Oyuncular: Ata Demirer, Demet Akbağ, Özge Borak
Ata Demirer, yıllarca Trakya ağzıyla birçok gösteri yaptı ve hepsi tuttu. Herkeste, “acaba iki saatlik filmde de aynı performansı sergileyebilecek mi” düşüncesi hâkimdi. Ancak işinin hakkını öylesine iyi bir şekilde verdi ki son on yılın en iyi komedi filmlerinden birisini ortaya çıkardı. Tamamen doğal ve samimi bir film arıyorsanız daha fazla aramayın çünkü buldunuz. Muazzam derecede sıcak ve içten oyunculuk performanslarıyla dolu iki saat geçireceksiniz. Aslında film, çok basit bir senaryo üzerine kurulu ancak içinde geçen diyaloglar sizleri gülme krizine sokacak.
Konusu:
Hüseyin, Çanakkale’de, ninesi ve dedesiyle beraber yaşayan, klarnet sevdalısı bir delikanlıdır. Saflığı ve temiz kalbiyle bilinen Hüseyin, kasabadaki sağlık ocağında görev yapan hemşire Müjgân’a âşıktır. Hiç beklemediği bir olay yüzünden apar topar İstanbul’a gitmek zorunda kalır. Saflığı yüzünden çabuk kandırılmaya müsait olan Hüseyin’e assolist Firuzan sahip çıkar.
Çalgı Çengi
Oyuncular: Ahmet Kural, Murat Cemcir, Erdal Tosun
Cem Yılmaz’ın büyük desteğiyle yapılan bu film, Ahmet Kural ve Murat Cemcir ikilisinin dönüm noktası oldu. İkili, bu yapımdan sonra ülkenin önemli komedyenlerinden oldular. Bana kalırsa daha iyi yerlerde olmaları gerekiyor. Yeter ki ekiplerini dağıtmasınlar. Ancak son zamanlarda ekibin dağılma haberlerini okuyorum. Umarım dağılmazlar ve onları daha fazla izleyebiliriz. Filme dönecek olursak bir sinemasever olarak ne ararsanız bulabileceğiniz bir yapım. Gereksiz konu uzatma yok. Samimi oyunculuklar var. Diyaloga dayalı işleyiş hâkim. Kısacası hemen açıp izleyin, hiç pişman olmayacaksınız.
Konusu:
Salih ve Gürkan, Ankaralı ve müzisyen olan iki teyze oğludur. Düğünlerde, kınalarda ve diğer organizasyonlarda sahnelere çıkarak geçimlerini sağlamaktadırlar. Bir gün, düğün organizasyonuna davet edilirler. Düğün sahibi onlara hazırlanmaları için bodrum katı tahsis eder. İkili, bodrumda hazırlanma durumuna çok sinirlenir. Söylene söylene hazırlık yaparken bodruma, mafyanın iki adamı ve bir banka görevlisi girer. Mafyanın iki adamı, banka görevlisini öldürürler. Salih ve Gürkan, olaya şahit oldukları için başları belaya girer.
Neredesin Firuze?
Oyuncular: Haluk Bilginer, Özcan Deniz, Demet Akbağ
Özcan Deniz’in senaristliğini yaptığını öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Çünkü komedi filmlerinde oyuncu olarak pek alışkın olmadığımız bir isim kendisi. Hele bir de senarist olması daha çok şaşırttı. Zaten film, Özcan Deniz için bir dönüm noktası. Çünkü müziklerinde bile hissediyoruz. Neredesin Firuze’den önceki ve sonraki müzikleri arasında bayağı fark var. Film ise Yeşilçam ve Modern Türk Sineması arasında bir geçiş görevi görüyor. Ayrıca müzikal bir havası var. Zaten mükemmel oyuncu performanslarına diyecek en ufak lafımız yok. Senaryosu da gayet güzeldi. Başka ne isteyebiliriz ki?
Konusu:
Hayri ve Osman müzik piyasasında büyük işler yapmak isteyen iki arkadaştır. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar hiçbir gelir elde edemezler ve borç batağına girerler. Sansar isimli arkadaşları onlara, Almanya’da yaşayan Ferhat’ı tavsiye eder. Hayri ve Osman, Ferhat’ı telefonla ararlar ve sesini çok beğenirler. Bu güzel sesi kaçırmak istemeyen iki arkadaş, Ferhat’a kaset yapmak için onu Türkiye’ye davet ederler. Türkiye’ye gelen Ferhat, Firuze isimli bir kadınla tanışır. Firuze de Ferhat’a kaset çıkarmak ister.
A.R.O.G.
Oyuncular: Cem Yılmaz, Özge Özberk, Zafer Algöz
Şimdi, en çok izlenen Türk komedi filmleri listesi hazırlayıp göndermeleriyle meşhur Cem Yılmaz’ın filmlerini almasak ayıp olurdu. Ünlü komedyen, keskin zekâsını filmin her sahnesinde kullanmış ve mesajlarını iletmiş. En basitinden, gişelerdeki en büyük rakibi olan Şahan Gökbakar’la girdiği maymun muhabbetinden sonra maymunla beraber çektikleri sahne var. Diğer bir örnek ise Hayvan Çiftliği isimli kitapta; domuz çiftliği yönetiyorken, karga casusluk yapıyordu. Filmde yer alan Aragonlularda domuz ve karga figürlü iki adamın görevleri kitaptakilerle aynıydı. Cem Yılmaz, işte bu yüzden başarılı bir oyuncu, yönetmen ve komedyen oldu. Çünkü çözümlemeleri çok iyi yapıyor. Tüm filmlerinde de bunu hissedebiliyorsunuz.
Konusu:
Arif, G.O.R.A.’dan döndüğünde arkasında birçok dost ve düşman bırakmıştır. G.O.R.A.’da esaret altında olan Komutan Logar, kaçmanın bir yolunu bulur ve dünyaya intikam için gelir. Arif’in dükkânına gider ve barışmak ister. Ancak asıl amacı Arif’i tuzağa çekmektir. Arif, tuzağa düştüğünü anladığında ise artık çok geçtir. Komutan Logar, onu bir milyon yıl geriye gönderir. Taş Devri’ne dönen Arif, tekrardan günümüze dönmek için yaşadığı döneme çağ atlatmak zorundadır.
Organize İşler
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Tolga Çevik, Demet Akbağ
Şüphesiz sinema tarihimizin en mükemmel filmlerinden birisidir. Yılmaz Erdoğan, komedi filmlerine verdiği aradan sonra ilk kez Organize İşler Sazan Sarmalı filmi ile karşımıza çıktı. Yılmaz Erdoğan, dönüşlerin problem olacağını biliyordu. Ancak kendi filmine güvendi ve ikincisini çıkardı. Serinin iki filmi de gayet başarılıydı ve efsaneler listesine girdiler. Özellikle ilk film hakkında biraz bilgi verelim. Senaryosu yedi defa değiştirilmiş ve seksene yakın oyuncu oynamış. Bu oyuncuların otuz kadarı profesyonel oyuncu. Gerçekten adına yakışır organize bir iş olmuş.
Konusu:
Süperman kostümü giyinerek komedyenlik yapan Samet, bunalıma girer ve intihar etmek ister. Tam intihar edecekken İstanbul’un en ünlü araba hırsızı çetesinin lideri Asım Noyan ile tanışır. Asım, Samet’i artık aileden bilir ve ona her türlü dalavereyi öğretmeye çalışır. Bu tarz işlerde hiçbir yeteneği olmayan Samet, Asım ve çetesinin başına beladan başka bir şey getirmez.
Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?
Oyuncular: Haluk Bilginer, Beyazıt Öztürk, Şebnem Dönmez
Film kadar filmin çekilme aşaması da komiktir. Örneğin Levent Kazak, Bursa’daki yetkililere Hacivat ve Karagöz’ün çok küfür ettiğini söyler. Yetkili ise yeterince araştırmamışsınız cevabını vererek kurguya atıfta bulunur. Ayrıca figüranlarda küpe takma ve uzun sakal bırakma zorunluluğu varmış. Ezel Akay’ın yönetmenliğini yaptığı film için Bursa’da bir şehir inşa edildi. Çekimlerden sonra ise Belediyeye teslim edildi. Ayrıca Ata Demirer, filmde yer alacaktı ancak projeden son anda vazgeçti. İsminden bile anlaşılacağı üzere hem komik hem de tarihi bir film sizleri bekliyor.
Konusu:
14. yüzyılda Anadolu’da Moğol saldırısı hâkimdir. Tüm beylikler ve aileler Bursa’ya sığınır. Hacivat ve Karagöz, Orhan Gazi’nin emriyle yaptırılmaya başlanan camii inşaatında çalışırken tanışırlar. Hacivat, kurnazlığıyla tüm işlerden kurtulan bir adamdır. Karagöz ise sinirli ancak komik bir kişidir. İkisinin tartışmaları herkesi güldürür ve mizah dolu konuşmaları tüm Bursa’da kısa zamanda meşhur olur. Ülke genelinde davetten davete koşmaya başlarlar. Ancak ünlü olmanın getirdiği ağır bedeller vardır.
Aile Arasında
Oyuncular: Engin Günaydın, Demet Evgar, Erdal Özyağcılar
Gürse Birsel’in ilk sinema filmi olması dolayısıyla bazı aksaklıklar meydana gelmiş ancak hiçbiri filmi tamamen etkileyecek derecede değil. Aldığı tepkilere ve yorumlara bakacak olursak film, kahkalara boğmuyor ancak izlerken eğlendiriyor. Zaten komedi filmi dediğimiz tür sürekli güldüremez ki. Olaylar gelişmeli, karakterler çözülmeli ve daha birçok detay olmalı. Şunu da söylemek istiyorum. Böylesine başarılı bir filmin bir kadın yönetmenin elinden çıkması da ayrıca mutluluk veriyor.
Konusu:
Fikret ve Solmaz ilişkileri aynı gün içerisinde biten ve şans eseri tanışan iki kişidir. Solmaz’ın kızı Zeynep, Adanalı Emirhan ile evlenmek ister. Ancak bir sorun vardır. Zeynep, Emirhan’a ailesi hakkında birçok yalan söylemiştir. Solmaz ve Zeynep, Fikret’ten Zeynep’in emniyette çalışan babası rolünü oynamasını isterler. Aile arasında sade bir nikâhla Zeynep’i evlendirmek isteyen Fikret ve Solmaz, kendilerini bir anda düşündüklerinin tam tersi olan geleneksel bir Adana düğününde bulurlar.
G.O.R.A.
Oyuncular: Cem Yılmaz, Özge Özberk, Ozan Güven
Uzun uğraşlar sonucu hazırladığımız listemizin yavaş yavaş sonuna geliyoruz. IMDB puanına göre sıraladığımız Türk komedilerin arasında G.O.R.A. zirvenin bir sıra altında yerini alıyor. Cem Yılmaz’ın, bu film ile beraber ülkedeki mizah anlayışına büyük katkıları olmuştur. Halen daha arkadaş ortamında G.O.R.A.’nın replikleri ile şakalar yapabiliyoruz. En çok dikkatimi çeken nokta ise filmdeki güldürü ögeleri çocuklara da yetişkinlere de hitap ediyor. Sırf bu yüzden bile çok başarılı bir yapım. Çünkü piyasada bunu yapabilen çok fazla ürün yok.
Konusu:
Arif, Antalya’da halı ticaretiyle uğraşan bir esnaftır. Çevresi onu kurnaz ve biraz da üçkâğıtçı olarak tanır. Bir gün dükkânına, turist kılığına girmiş uzaylılar gelir. Arifi, G.O.R.A. isimli gezegene kaçırırlar. Gezegende esir düşen Arif, kaçmanın yollarını arar. Zaman geçtikçe dünyaya bir daha asla dönemeyeceğini anlayan Arif, artık yeni hayatına uyum sağlamaya başlar. G.O.R.A.’nın prensesi Ceku’ya âşık olur. Ancak Komutan Logar da Ceku’ya âşıktır. Ceku’yu kaçırıp dünyaya götürmek isteyen Arif, Komutan Logar ile büyük bir mücadeleye girer.
Vizontele
Oyuncular: Yılmaz Erdoğan, Demet Akbağ, Altan Erkekli
Filmi izlemek yerine oturup saatlerce oyuncu kadrosunu izleyebilirsiniz. Son zamanlarda bu kadar iddialı bir kadro hiç görmedim. Film, tamamen kurgu olmamakla beraber yer yer göndermeler de yapıyor. Dönemin şartlarına göre bayağı iyi bir rakam olan 2,5 milyon dolarlık bütçesiyle ses getirmiştir. Film; ilk çıktığı dönemlerde ülke genelinde medyayı, magazini o kadar meşgul etmiştir ki nereye giderseniz gidin hep konuşulmuştur. Ayrıca birçok kişi bu film ile beraber ün sahibi olmuştur. Zaten o zamanlar Yılmaz Erdoğan ile birlikte film çekmeniz bile ünlü olmanıza yetermiş.
Konusu:
1971 yılında televizyon, devlet tarafından Anadolu’da yavaş yavaş tüm köylere kurulmaktadır. Hakkâri’de bulunan bir köye, TRT tarafından bir ekip televizyon kurmak için gönderilir. Köye gelen memurlar televizyonu kurmazlar, sadece teslimatını yaparlar. Belediye Başkanı Nazmi, köye televizyon kurulacağının sözünü verdiği için televizyonu kurmak zorundadır. Bu iş için mekanik aletlerle sürekli haşır neşir olan, köyün delisi Emin’den yardım ister.
Pardon
Oyuncular: Rasim Öztekin, Ferhan Şensoy, Ali Çatalbaş
Sinema tarihimizin muazzam bir başyapıtı ile listemizin sonuna geldik. Assolistler her zaman en sonda çıkar diyerek en komik Türk filmini sona bıraktık. Ferhan Şensoy’un Çok Tuhaf Soruşturma Oyunu’nun sinemaya çevrilmiş halidir. Filmin büyük bir kısmı Sinop Cezaevi’nde çekilmiştir. Zaten o cezaevi şu anda tarihi bir yer olarak turizme açılmış durumda. Masum oldukları halde cezaevine atılan üç masum arkadaşın hikâyesi ile birlikte hukuk sisteminin iyi yönetilmediği takdirde nasıl bir canavara dönüşebileceğini anlayacaksınız.
Konusu:
İbrahim, Muzaffer ve Aydın üç yakın arkadaştır. İbrahim’in masum bir fobi olarak görünse de başına çok dert açacak bir korkusu vardır. Nerede resmi üniformalı birini görse aniden kaçmaya başlıyor. Bir gün askerlik için geldiği İstanbul’da, garajda gördüğü polislerden aniden kaçmaya başlar ve Muzaffer’in evine sığınır. Yakalandığında ise sırf arkadaşı olduğu için Muzaffer ve Aydın’ı da içeri atarlar. Aydın, sorgu esnasında yapılan işkencelere dayanamaz ve tüm asılsız suçları kabul eder. Üç arkadaş, yirmi dört yıllık cezaya çarptırılırlar.